Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ κ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

«Πετύχαμε αύξηση του αποθεματικού για το 2014»

«Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε γιατρούς να έρθουν στη Δράμα, την οποία αποφεύγουν»




Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΟΤΙ υπάρχουν πολλά και σημαντική προβλήματα στο Νοσοκομείο Δράμας, παραδέχεται ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι πετύχαμε αύξηση του αποθεματικού, από 200.000 € στις 985.200 €, πράγμα που σημαίνει ότι το 2014 θα κυλήσει χωρίς πολλά προβλήματα σ’ αυτόν τον τομέα. Από εκεί και πέρα, ο κ. Κυριαζίδης σημειώνει την έλλειψη προσωπικού, ότι κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει γιατρούς να έρθουν να δουλέψουν στο Νοσοκομείο της Δράμας το οποίο και αποφεύγουν, ενώ τονίζει επίσης, ότι, η σημαντική μείωση του προϋπολογισμού για την Υγεία από 6 δισ. € στα 2 δισ. €, έγινε «με ανορθόδοξο τρόπο».
            Οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Κυριαζίδης για τα ζητήματα του Νοσοκομείου Δράμας, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συνέντευξης. Απομονώνουμε το θέμα αυτό, περισσότερο για καλύτερη χρήση από τον αναγνώστη και επειδή έχει ξεχωριστό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νομό.

Θα ήθελα να αναφερθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα του νομού, γιατί αφορά πολύ κόσμο στον τομέα της Υγείας. Νοσοκομείο Δράμας. Τι θα γίνει μ’ αυτό το σοβαρό ζήτημα; Πιέσεις γίνονται προς το κέντρο, αλλά επί της ουσίας το Νοσοκομείο υποβαθμίζεται συνεχώς και φθίνει. Θα σωθεί;
            Θα πρέπει να πούμε ότι τα ζητήματα Υγείας βαρύνουν ολόκληρη τη χώρα. Υπολειτουργούν σε πολύ μεγάλο σημείο και αυτό είναι αρνητικό. Δεν αφορά μόνο το νομό μας. Το πρωταρχικό ζήτημα που αφορά κάθε κοινωνία είναι η Υγεία και η Παιδεία. Εγώ βάζω και την ασφάλεια του πολίτη. Τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Γιατί πολλές φορές, ίσως εγωιστικά, θα έλεγα ότι εντάξει υγεία και παιδεία, αλλά αν χάσεις τη ζωή σου αυτά είναι περιττά.
            Ως νομό μας καίει πραγματικά η λειτουργία του δημόσιου Νοσοκομείου. Όπου πράγματι υπάρχουν κενά. Δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ καλά αυτό το Νοσοκομείο. Και θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Πάρα πολλές φορές υπερτερούσε μια λειτουργία σε κομματικό επίπεδο. Οι διοικήσεις δεν λειτούργησαν με τον τρόπο που έπρεπε, θέλοντας να κρατήσουν ισορροπίες. Δεν ήταν καλό αυτό! Ενώ έχουμε ένα καλό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κάποιες τρικλοποδιές δημιουργούν αυτά τα ζητήματα. Βέβαια και από το κέντρο έχουμε ζητήματα ενίσχυσης του Νοσοκομείου.
Κάνω παρένθεση και λέω: Υπάρχει μια κατεύθυνση κεντρικά να περιοριστούν τα οικονομικά ύψη κάθε Νοσοκομείο. Εμείς εδώ προστρέξαμε να ικανοποιήσουμε, σωστά θα έλεγα, αυτή την απόφαση – κατεύθυνση, παλαιότερα. Οι άλλοι νομοί όμως δεν το έκαναν. Την επόμενη χρονιά και ενώ είχαμε μειώσει το κόστος μας, το ύψος των ενισχύσεων κινήθηκε στην προηγούμενη οικονομική περίοδο. Ενώ εμείς μόνοι μας είχαμε χαμηλώσει το κόστος, οι άλλοι νομοί δεν το έκαναν και έτσι χάσαμε δυο φορές, παίρνοντας πλέον χαμηλότερη χρηματοδότηση!
            Και γι’ αυτό υπήρξε και η παρέμβασή μου, ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό το γενικό μέτρο στη Δράμα, γιατί η Δράμα πολύ πιο μπροστά είχε πάρει τα ανάλογα μέτρα ώστε να περιορίσει το κόστος. Στην πρώτη συνάντηση που είχα με τον προηγούμενο διοικητή, του έθεσα το ερώτημα, τι έχει στην φαρμακαποθήκη του. Δεν γνώριζε! Δεν γνώριζε τι είχε η φαρμακαποθήκη. Ούτε είχε είσοδο, ούτε είχε έξοδο φαρμάκων. Κάθε διευθυντής κλινικής παρήγγειλε ό,τι ήθελε, κανείς δεν ήξερε αν τα φάρμακα είχαν λήξει ή όχι, αν υπήρχε υπερπληθώρα, κανένας δεν έλεγχε. Προφανώς αυτό συνέβαινε σε όλη την Ελλάδα. Ήταν ζητήματα που αύξαναν το κόστος των Νοσοκομείων σε κάθε επίπεδο.
            Αυτές ήταν οι παρεμβάσεις μου και στον προηγούμενο υπουργό αλλά και στον ενεστώτα, με την κάθοδό μας μαζί με τον διοικητή στην Αθήνα. Θα πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει ενισχυθεί το αποθεματικό του Νοσοκομείου από ένα ποσό των 200.000 €, κοντά στο 1.000.000 €. Είναι σημαντικό αυτό. Άρα με λίγα λόγια το 2014 θα κυλήσει και με περίσσευμα τελικά, όσον αφορά τη λειτουργία του.
Από πλευράς άλλων ζητημάτων, όπως της πρακτικής των νοσηλευτών, ήδη έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα, όπως επίσης και για το 2015 έχουμε εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο ποσό από το περυσινό. Δηλαδή, και φέτος θα έχουμε απόθεμα, και του χρόνου σας διαβεβαιώνω, θα έχουμε απόθεμα. Είναι σημαντικό, γιατί από ένα ποσό των 200.000 € που είχε προϋπολογιστεί, μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε 985.200 € που σημαίνει ότι θα έχουμε ένα καλό αποθεματικό για τη χρονιά που κυλάει.
            Έχουμε κ. Πολυμένη, ένα ζήτημα και ένα πρόβλημα, όσον αφορά την έλευση γιατρών. Θα έλεγα ότι αποφεύγουν να επιλέξουν τη Δράμα. Επιλέγουν μεγαλύτερα κέντρα, ενδεχομένως και για την επιστήμη τους, γι’ αυτό υπάρχει και μια δυστοκία. Προκηρύχθηκαν διάφορες θέσεις για τη Δράμα, αρκετοί απ’ αυτούς απέφυγαν να έρθουν στη Δράμα. Είναι στο δικό τους χέρι, δεν μπορεί κανείς να τους το επιβάλλει. Ήδη υπάρχουν νησιά στη χώρα, όπου δεν πάει κανείς. Τελευταία αναγκάστηκε ο υπ. Υγείας, θα φέρει τροπολογία, ώστε να ενισχύσει κατ’ άλλο τρόπο την παρουσία γιατρών στα νησιά.

Βέβαια το Νοσοκομείο Δράμας έχει ελλείψεις και σε άλλο προσωπικό. Όπως στο ζήτημα της φύλαξης, τεχνικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων κτλ. Τι θα γίνει μ’ αυτό;
            Σωστά το λέτε. Ήδη, κάναμε και μια κουβέντα με τον διοικητή, έχοντας αυτό το αποθεματικό, θα προχωρήσει το Νοσοκομείο και σ’ αυτού του είδους τα θέματα. Και από πλευράς φύλαξης και από πλευράς λοιπού προσωπικού.

Θα γίνουν νέες προσλήψεις ή θα κινηθούν προς ιδιωτικές εταιρείες όπως έχουν κάνει άλλα Νοσοκομεία;
            Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, θα κινηθούν προς ιδιωτικούς τομείς. Ήδη δηλαδή, και μέσω κάποιων προγραμμάτων που μου ανέπτυξε ο διοικητής, θα υπάρξει η δυνατότητα αυτή. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι με την τελευταία νομοθεσία μπαίνουν σε έναν έλεγχο όλα αυτά. Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όπου μετείχα, συζητήθηκαν δύο μοντέλα. Ένα το Γερμανικό και ένα το Αυστραλιανό. Και έγινε κουβέντα για το ποιο μοντέλο θα επιλεγεί με τις δικές μας ιδιαιτερότητες. Πρέπει να επιλεγεί ένα μοντέλο, γιατί δεν έχουμε κάτι να βαδίσουμε. Όλα αυτά θα πάρουν τον δρόμο τους, πιστεύω.
            Βλέπω ότι το ύψος του ποσού για την Υγεία που κυμαίνονταν στα 6 δισ. €, θα έλεγα με έναν ανορθόδοξο τρόπο κατέβηκε στα 2 δισ. €, και είναι επόμενο ότι θα δημιουργούνταν τεράστια προβλήματα στην όλη λειτουργία των δομών της Υγείας. Βλέπουμε όμως και τη διαφορά. Από την άλλη πλευρά καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα 2 δισ. € δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Προσωπικά θα έλεγα, αν μπορούσαμε να αυξήσουμε το ποσό αυτό κατά 1 δισ. €, πιστεύω ότι θα καλύπταμε κατά έναν … υγιή τρόπο την Υγεία και όχι με αυτό τον αυθαίρετο τρόπο που γινόταν παλαιότερα. Δυστυχώς βλέπω ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα, και ειδικότερα πέρα από νοσηλευτικό προσωπικό, χρειαζόμαστε και διοικητικό προσωπικό που έχουμε ανάγκη. Ως ένα σημείο είναι ευνοϊκό το γεγονός, ότι ως παραμεθόρια περιοχή μπορούμε να ξεπερνάμε κάποια πράγματα από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού.

            Ήδη έχει προωθηθεί ένας αριθμός διοικητικού προσωπικού πάνω από 15 άτομα και ένας αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού πάνω από 30 άτομα. Σε μια συνάντηση που είχαμε με τον διοικητή του Νοσοκομείου και τον Υπ. Υγείας, ζητήσαμε να λυθούν συγκεκριμένες ανάγκες, και υπήρξε δέσμευση για υλοποίηση. Βλέπω ότι ήδη άρχισαν να έρχονται άτομα να στελεχώνουν το Νοσοκομείο, θα δούμε και τη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ