Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Κ. ΤΡΕΝΤΣΙΟΣ ΣΤΟΝ «Π.Τ.»

Στα όριά του το Νοσοκομείο!

Κ. Τρέντσιος: «Ακόμα κι αν δεν κλείσει μια κλινική, αν απαξιωθεί θα είναι το ίδιο πράγμα…»

Ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα επίπεδα – Χρειάζεται άμεση οικονομική ενίσχυση

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ το συμπέρασμα που βγαίνει από τη συνέντευξη του διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας κ. Κώστα Τρέντσιου στον «Πρωινό Τύπο». Ότι το Νοσοκομείο Δράμας ψυχορραγεί… και αν δεν υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση ή ένα θαύμα, τότε η κατάσταση θα γίνει ακόμα δυσκολότερη απ’ ό,τι είναι!

   

         Από τα λεγόμενα του κ. Τρέντσιου, καταλαβαίνει κανείς ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και η ανάγκη άμεσης οικονομικής ενίσχυσης από το υπουργείο Υγείας φυσικά, αλλά και της συνεργασίας των τοπικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς την κεντρική εξουσία για να κρατηθεί το Νοσοκομείο… στο ύψος του, είναι πέρα από αναγκαία και απαραίτητη.
            Την Πέμπτη 3 Ιουλίου, με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδη, υπήρξε συνάντηση του ιδίου και του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου (Γ.Ν.) Δράμας κ. Κ. Τρέντσιου, με τον νέο υπουργό Υγείας κ. Μ. Βορίδη, προκειμένου να του γίνουν γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Δράμας και να δοθούν λύσεις σ’ αυτά.

Έλλειψη προσωπικού
            Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γ.Ν. Δράμας, είναι η άμεση οικονομική ενίσχυση, η οποία πηγάζει από την μεγάλη μείωση του ετήσιου οικονομικού προϋπολογισμού του ιδρύματος και ταυτόχρονα η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, καθώς δεν υπάρχει απολύτως καμία αναπλήρωση όσων συνταξιοδοτούνται ή φεύγουν από αυτό.
            Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο διοικητής του Γ.Ν. κ. Κ. Τρέντσιος, «η έλλειψη προσωπικού σε κάποιους τομείς έχει ξεπεράσει και το κατώτατο όριο. Έχουν φύγει πάνω από 190 άτομα, ενώ έχουμε και παραιτήσεις ανθρώπων που φεύγουν. Αυτό δεν αναπληρώνεται και έχει ως συνέπεια, σε πολλά ζητήματα, το Γ.Ν. να αναγκάζεται να χρησιμοποιεί υπαλλήλους από άλλες υπηρεσίες κάνοντας αλλότρια καθήκοντα και γενικά να είναι στα όριά του.»
            Ενώ είχαν λυθεί κάποια προβλήματα που υπήρχαν ως γνωστό στη ΜΕΘ, στην Αιμοδοσία και στο Μικροβιολογικό με επικουρικούς, «τώρα υπάρχει πρόβλημα στη Μονάδα Νεφρού, καθώς τελειώνει η σύμβαση του επικουρικού εκεί. Όπως εξηγεί ο κ. Τρέντσιος, «αυτή τη στιγμή στη Μονάδα Νεφρού εξυπηρετούνται 75 άτομα, που είναι σημαντικός αριθμός για τη Δράμα. Άνθρωποι που έρχονται καθημερινά για αιμοκάθαρση. Μέχρι στιγμής, μπορώ να ότι, παρ’ ότι είναι μια κοστοβόρα διαδικασία για το Γ.Ν., εξυπηρετούνται σχεδόν άψογα για να μην πω τελείως.
            Υπάρχει όμως ο επικουρικός γιατρός που είναι στη Μονάδα Νεφρού, του οποίου λήγει η σύμβαση. Εμείς τώρα θέλουμε να δοθεί παράταση αυτής της σύμβασης και είμαστε σ’ αυτή τη διαδικασία. Γιατί απ’ όσο θυμάμαι μένει ένα δίμηνο ακόμα και προσπαθούμε σ’ αυτό το διάστημα να πετύχουμε την αναπλήρωσή του, αν δεν μπορέσουμε να έχουμε την παράταση. Εκείνο όμως που θα μας βόλευε ως Νοσοκομείο, είναι να υπάρξει παράταση για να συνεχίσει η κατάσταση το επόμενο διάστημα μέχρι να βρεθεί η λύση του επικουρικού ή του μόνιμου αν χρειαστεί.»
            Στην Ανοσολογία αυτή τη στιγμή βρίσκεται μια ειδική επικουρική γιατρός, η οποία είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης και κατά συνέπεια θα φύγει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί αναπλήρωση και εκεί.
«Ένα άλλο ζήτημα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα είναι στο Ακτινολογικό, όπου βγαίνει στη σύνταξη ο διευθυντής του. Η αμέσως επόμενη Επιμελήτρια που υπάρχει εκεί, αρρωσταίνει και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε αναρρωτική. Το Νοσοκομείο βρίσκεται ήδη σε επαφή με την Καβάλα, να πάρει έναν ακτινολόγο για ένα χρονικό διάστημα να καλυφθεί, ώστε γυρίσει με το καλό η Επιμελήτρια, η κλινική θα αρχίσει να έχει μια καλύτερη ροή. Αλλά για να καλυφθεί και ο διευθυντής που έφυγε, θα πρέπει να πάρουμε αμέσως έναν επικουρικό, τον οποίο πρέπει να πληρώσει το Νοσοκομείο. Εδώ μπαίνουμε πάλι στον κύκλο, πρόσληψη – χρηματοδότηση γιατί δεν ήταν προβλεπόμενο και κατά συνέπεια είναι ένας κύκλος από πράγματα, για τα οποία χρειαζόμαστε την συμπαράσταση της ΥΠΕ και του Υπουργείου.»
            Επίσης, στο Οφθαλμολογικό, όπου έχει παραιτηθεί η Επιμελήτρια κα Ψαρρά, και υπάρχει πρόβλημα, καθώς ο επόμενος ιατρός είναι Επιμελητής Β΄ και δεν έχει το δικαίωμα της υπογραφής για τους ειδικευόμενους και υπάρχει περίπτωση να μην έρχονται ειδικευόμενοι. Όπως εξηγεί ο κ. Τρέντσιος: «Το πρόβλημα στην Οφθαλμολογική, όχι μόνο είναι μεγάλο, αλλά ανυπέρβλητο».
            Προς τον υπουργό Υγείας, τέθηκε επίσης το πρόβλημα με τις υπολειτουργούσες κλινικές, όπως η Ουρολογική που δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες όλο το μήνα, όπως η ΩΡΛ και άλλες. Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν, έχοντας ως προμετωπίδα πάντα τον προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός
            Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, μας λέει ο κ.Τρέντσιος: «Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι αυτό το οποίο υπάρχει στην πρόθεσή τους είναι να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό, που το δικό μας είναι περίπου 800.000 € και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, όπου δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης του προϋπολογισμού, διαδικαστικά από 1ης Ιουλίου, αλλά στην πράξη, από 1η Σεπτεμβρίου, να μπορούμε να εκταμιεύσουμε κάποια χρήματα. Γιατί κι εμείς έχουμε κάνει κάποιους προγραμματισμούς και με τους επικουρικούς που ζητάμε, για να μπορούμε να το υλοποιήσουμε και αυτό μέχρι τέλος του χρόνου. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κι αυτό το κομμάτι των χρημάτων, αλλιώς δεν βγαίνουμε. Δηλαδή, αν αυτή τη στιγμή μας αφήσουν έτσι όπως είμαστε, το Νοσοκομείο μέχρι τέλος του χρόνου, δεν μπορεί να βγει με τα χρήματα που έχει. Θέλει ένα μπόλιασμα! Σίγουρα του αποθεματικού και για να είμαστε πιο συνεπείς κι ένα κομμάτι έξτρα.»

Μέχρι τέλους του έτους κ. διοικητά, τι ποσό χρειάζεται το Νοσοκομείο για να λειτουργήσει;
«Μέχρι τέλος του έτους πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αποθεματικό μας που είναι 800.000 € και θέλουμε άλλες 500.000 € για να βγούμε! Να λέμε δηλαδή ότι είμαστε άνετα με μια σχετικά καλή διαχείριση, και να μπορέσουμε να έχουμε και τους γιατρούς που επιθυμούμε να πάρουμε. Τα χρήματα των επικουρικών τα πληρώνει το Νοσοκομείο.
Με τις κρίσεις του 2011 και στην ανακοίνωση που υπάρχει για πρόσληψη 250 γιατρών στα Νοσοκομεία, εμείς παίρνουμε από εκεί 6 μόνιμους γιατρούς. Στα τμήματα και τις κλινικές που θα απασχοληθούν οι γιατροί, είναι ότι θα έχουμε μια βελτίωση. Το ζήτημα όμως είναι ότι, η Υγεία, είναι κάτι που δεν είναι στατικό. Καθημερινά μεταβάλλεται το περιβάλλον. Αυτό σε μια κλινική, μπορεί ανά πάσα στιγμή, να δημιουργηθούν ζητήματα.»

Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να κλείσουν κλινικές στους επόμενους μήνες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αλλά και έλλειψης προσωπικού;
            «Αυτή τη στιγμή λέμε ότι δεν κλείνει καμία κλινική. Αλλά αν δεν μου στελεχώσεις τις κλινικές με ιατρικό προσωπικό που χρειάζεται, γιατί πρώτο είναι αυτό στο Σύστημα Υγείας, κάποια στιγμή και να μην κλείσει, αν απαξιωθεί, θα είναι το ίδιο πράγμα στην ουσία. Αν απαξιωθεί μια κλινική, είναι σαν να είναι κλειστή. Όταν μια κλινική δεν μπορεί να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, για ολόκληρο το μήνα, εδώ, αν έχω τις απαραίτητες υποδομές και μπορώ να το στείλω δίπλα (σ.σ. εννοεί την Καβάλα για παράδειγμα…), δεν μπορώ να πω κάτι. Αλλά όταν δεν υπάρχουν υποδομές και δεν έχεις το προσωπικό να το κάνεις και η απαξίωση είναι de facto, είναι σαν είναι κλεισμένη η κλινική. Εδώ πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς σε κάποια θέματα. Δεν μπορούμε να βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Θα δημιουργηθούν χοντρά ζητήματα. Σ’ αυτά θέλουμε να μας βοηθήσει και το Υπουργείο και η ΥΠΕ, να υπάρχει χρηματοδότηση και οι διαδικασίες να απλοποιηθούν. Γιατί σήμερα εμείς θα προσλάβουμε γιατρούς που έχουν κριθεί το 2011.
Στο δια ταύτα, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα πάρουμε το αποθεματικό. Για το άλλο ποσό της συμπλήρωσης ότι μπορούμε να το δούμε και υποσχέθηκε προσωπικά σε μένα, ότι αν του κάνω ένα εφικτό πρόγραμμα με άμεσες ανάγκες, το οποίο να είναι συγκεκριμένο, κοστολογημένο και να μην είναι … large (μεγάλο), θα βοηθήσει να το υλοποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή είμαι σ’ αυτή τη φάση. Προσπαθώ να δω όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένα ανάγκες που υπάρχουν και αν μπορούμε να δούμε εκεί πάνω κάτι, να στοιχειοθετήσουμε και παράλληλα να μας δίνει τη δυνατότητα μέσω κάποιων προσλήψεων είτε με επικουρικούς είτε με μόνιμους.»
Αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα, ο κ. Τρέντσιος είπε ότι τέθηκαν στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη ζητήματα που απασχολούν κάποια τμήματα του Γ.Ν. που πάνε σχετικά καλά. Για παράδειγμα στον Αξονικό Τομογράφο που είναι καινούριος, όμως χρειάζεται ακτινοφυσικός να μετράει τη ραδιενέργεια. Επίσης, λήγουν οι άδειες στα Κέντρα  Υγείας που λειτουργεί Ακτινολογικό. «Όλα αυτά τα ζητήματα που είχαν να κάνουν ιδιαίτερα με το Νοσοκομείο, τα ζητήματα με το ΠΕΔΥ που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, εμείς όμως λειτουργούμε κατ’ εξουσιοδότηση και έχουμε πάρει από εκεί, στέλνουμε γιατρούς εκεί μια φορά την εβδομάδα για να βοηθήσουμε και εκεί. Αυτά όλα τα επωμίζεται το Νοσοκομείο και λόγω του ότι η Περιφέρεια που τα έχει αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να είναι ωσεί παρούσα για να τα λύσει. Προσπαθούμε να τα λύσουμε εμείς και παίρνουμε την έγκριση από την ΥΠΕ και πολλά από αυτά γίνονται σε προσωπικό επίπεδο με τη βοήθεια των ιατρών.»

Ασκήσεις πρακτικής
            Σοβαρό ζήτημα παραμένει επίσης, η άσκηση πρακτικής των αποφοίτων από τις ΕΠΑΣ, οι οποίες αυτή τη στιγμή κλείνουν πανελλαδικά. «Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχω μια λίστα με 100 άτομα τα οποία δεν μπορώ να τα πάρω να κάνουν πρακτική, γιατί, παρ’ ότι το κόστος για τον καθένα είναι μηδαμινό,  συνολικά όμως είναι μεγάλο. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει 10 άτομα και άλλα 10 στείλαμε στην Καβάλα. Μειώθηκε έτσι η λίστα από τους 100 πήγαν στα 80. Αλλά με τις νέες εγγραφές κτλ. τα 80 άτομα έγιναν και πάλι 100. Για τα 10 άτομα που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή για το εξάμηνο, το κόστος είναι 18.000 €. Σκεφτείτε το κόστος για 100 άτομα πόσο είναι. Και αυτό το ποσό είναι μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Τα παιδιά δεν παίρνουν τίποτα, αλλά είναι απαραίτητο να κάνουν την πρακτική τους. Ο υπουργός μας παρέπεμψε σε κάποιο πρόγραμμα, αλλιώς αν μπορέσει το Υπουργείο να βοηθήσει με κάποιο κονδύλι για να τελειώσει τουλάχιστον σε δύο φάσεις. Να πάρουμε τους 50 και μετά τους άλλους 50 και να τελειώσει η ιστορία! Αυτή τη στιγμή πρακτική στο Νοσοκομείο κάνουν μόνο όσοι είναι από ΙΕΚ, γιατί είναι μέσω ΕΣΠΑ το πρόγραμμα. Δεν φαίνεται, αλλά είναι μεγάλο ζήτημα, για τα παιδιά  που τελειώνουν τις σχολές!»

Ασθενείς από άλλους νομούς.
Στη συζήτηση τέθηκε επίσης το ζήτημα των ασθενών που έρχονται στο Νοσοκομείο Δράμας από όμορους Νομούς, κυρίως τις Σέρρες και την Καβάλα, και τα έξοδα θα πρέπει να τα πληρώνουν τα Νοσοκομεία από την περιοχή των οποίων έρχονται. Όπως εξηγεί ο κ. Τρέντσιος αυτό μπορεί να γίνει, όμως: «Αλλά ακόμα προσπαθούμε να μην εφαρμοστεί, γιατί ναι μεν εμείς καλύπτουμε από άλλους νομούς, αλλά στέλνουμε και σε άλλους νομούς. Γιατί αν εφαρμοστεί αυτό κατά γράμμα, θα είναι μεγάλο το κόστος γι’ αυτούς που στέλνουμε εμείς σε άλλους νομούς σε Τριτοβάθμια Νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω ότι εφαρμόζεται επιλεκτικά. Το κόστος θα είναι μεγάλο και για εμάς.»

Ογκολογική Κλινική
Αναφερόμενος στο ζήτημα της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στη Δράμα, ο κ. Τρένστιος εξηγεί: «Θεωρώ ότι αυτό θα πάει σε βάθος χρόνου. Όταν αυτή τη στιγμή έχουμε κλινικές που υπολειτουργούν και ζητούμε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, το να ζητήσεις κάτι καινούριο, πρέπει αυτό να μπορείς να το στελεχώσεις. Τίθεται περισσότερο ως αίτημα να το δούμε μελλοντικά, αν συνεχίσουμε να είμαστε στην φάση που είμαστε. Αν δηλαδή αύριο υπάρχει ένα είδος αναστροφής, που δεν την βλέπω, σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών, σε επίπεδο σύνδεσης με άλλα κέντρα, όπως αν έχω για παράδειγμα τον δρόμο να πηγαίνω στην Καβάλα σε δέκα λεπτά, πιθανόν να μην το χρειάζομαι. Όσο όμως δεν μου κάνεις τις υποδομές που χρειάζομαι, όταν δεν με συνδέεις με την Καβάλα ή με την Εγνατία Οδό για τη Θεσσαλονίκη, τότε έχω ανάγκη από κάτι περισσότερο. Είναι ένα ντόμινο πραγμάτων, που το ένα βοηθάει το άλλο.»

Τοπική Αυτοδιοίκηση
            Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κ. Τρέντσιος αναφέρεται στη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους υπόλοιπους φορείς του Νομού Δράμας. «Περιμένω από τον Σεπτέμβριο να έχουμε μια ευρεία συνεργασία με τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Έχω ήδη έτοιμο ένα φάκελο με το τι ακριβώς θέλουμε, τι προσδοκούμε και τι θεωρώ ότι θα είναι καλύτερο να γίνει.
Πιστεύω ότι με τις καινούριες δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις, θα πρέπει να τεθεί ένας χάρτης με τα προβλήματα της περιοχής, ένας χάρτης ο οποίος θα περιέχει το ζήτημα της Υγείας. Ένας υγειονομικός χάρτης, ο οποίος να είναι τοπικός χάρτης, και χάρτης περιφερειακός και κεντρικός για να ξέρεις πού πας τα περιστατικά, πού είναι η πρώτη στάση, πού είναι η δεύτερη και πού είναι η τελική λύση. Αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο το μόνο που μπορώ να πω σήμερα, είναι ότι το Νοσοκομείο δεν υστερεί, ως έκφραση, όχι σε υποδομές, το Νοσοκομείο είναι σε ένα σημείο διεκδίκησης αλλά είναι και σε ένα σημείο που έχει πλέον την γνώση, την άποψη και τη συνεργασία των φορέων, να κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις. Να μπορούν αυτές οι προτάσεις να κατατίθενται σε διάφορες συναντήσεις, να γίνουν γνωστά τα προβλήματα και να δρομολογηθούν λύσεις.
Σήμερα χρειαζόμαστε λύσεις άμεσες, χρειαζόμαστε λύσεις εδώ και τώρα. Δεν μπορείς να μεταθέτεις τις λύσεις στις καλένδες πλέον. Πρέπει να κάνουμε μια σωστή ιεράρχηση των θεμάτων και να προσπαθήσουμε να τα προωθήσουμε και να δρομολογήσουμε λύσεις.»
Σημείωση: Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πληροφορηθήκαμε ότι σύμφωνα με έγγραφο της 4ης Υγειονομικής Περιφέρεια, οι δύο Ψυχίατροι του Νοσοκομείου Δράμας, μετατίθενται για 3 μήνες στο Νοσοκομείο Σερρών. Με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Δράμας να μείνει χωρίς ψυχίατρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ