Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Το Κίνημα της Πατάτας ξεκίνησε από τη Δράμα...

ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

Το Κίνημα της Πατάτας ξεκίνησε από τον Σύλλογο Πολυτέκνων και την ΕΑΣ Δράμας
 

Του Θανάση Πολυμένη


ΣΤΟΥΣ δύσκολους καιρούς της οικονομικής ύφεσης, στον καιρό των Μνημονίων που καθημερινά υποβιβάζουν την ποιότητα ζωής όλων μας, γεννήθηκε και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, το λεγόμενο κίνημα της πατάτας!
            Με αφορμή την απούλητη πατάτα των παραγωγών Κ. Νευροκοπίου, ομάδες εθελοντών ετοιμάζουν παραγγελίες και στη συνέχεια διαθέτουν άμεσα στους καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες και σούπερ μάρκετ, την απούλητη πατάτα σε χαμηλές τιμές, συνήθως 0,25 λεπτά/€ το κιλό. Η πατάτα πωλείται σε δεκάκιλες συσκευασίες των 2,5 €.
            Όλα ξεκίνησαν από την λογική της αλληλέγγυας οικονομίας, με κύριο στόχο να παρακαμφτούν οι μεσάζοντες έμποροι που ανεβάζουν την τιμή στα ύψη, αλλά να βγουν κερδισμένοι και οι παραγωγοί. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ως απάντηση στην αισχροκέρδεια και εξελίσσεται σε όλη τη χώρα, ως ασπίδα για τους πολίτες που υποφέρουν από τις περικοπές και την ακρίβεια.

«Πατέρας» ο Ν. Σμολοκτός
            Και όπως όλα τα κινήματα, έτσι και το κίνημα της πατάτας έχει φυσικά και «πατέρα»! Ξεκίνησε για πρώτη φορά από τη Δράμα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Δράμας «Ο Άγιος Στυλιανός», Νίκου Σμολοκτού. Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2011, ο κ. Σμολοκτός, είχε μια ιδέα να αγοράσει πατάτες κατευθείαν από τους πατατοπαραγωγούς, χωρίς ενδιάμεσους μεσάζοντες, χωρίς σούπερ μάρκετ, ώστε να μπορέσει να πετύχει όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή και να τη διαθέσει στη συνέχεια στα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων.
            Μετά από επιμονή και διαπραγματεύσεις, η προσπάθειά του είχε αποτελέσματα. Πέτυχε την χαμηλή τιμή των 0,25 λεπτά/€ το κιλό απευθείας από τον παραγωγό. Και έτσι έγινε. Η συνέχεια ήταν ανέλπιστη για όλους. Η πρωτοβουλία του Νίκου Σμολοκτού και του Συλλόγου Πολυτέκνων Δράμας είχε μεγάλη επιτυχία, ώστε με προτροπή του ιδίου, να ακολουθήσουν και άλλοι Σύλλογοι Πολυτέκνων σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Πολυτέκνων και φυσικά την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Δράμας.
            Η δεύτερη μεγάλη προσπάθεια έγινε από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, όταν παραμονές Χριστουγέννων, ανέλαβε να διαθέσει πατάτες, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν τόσο οι καταναλωτές, όσο κυρίως και οι παραγωγοί Νευροκοπίου που έχουν χιλιάδες τόνους αδιάθετης πατάτας. Όπως μάλιστα έλεγε εκείνες τις ημέρες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος, οι πατατοπαραγωγοί Κ. Νευροκοπίου είχαν περίπου 60.000 τόνους αδιάθετης πατάτας.
            Σήμερα, η διάθεση πατάτας απευθείας από τους παραγωγούς, με τη βοήθεια της ΕΑΣ Δράμας, Συλλόγους Πολυτέκνων από όλη τη χώρα και εθελοντικές ομάδες που δημιουργούνται κατά νομούς, έχουν διατεθεί στην αγορά πάνω 1.000 τόνοι πατάτας.

Η συνέχεια…
Το κίνημα όμως δεν σταματάει εδώ. Απ’ ό,τι φαίνεται, είναι μόνον η αρχή. Μέσω των Συλλόγων Πολυτέκνων σε όλη τη χώρα που έγινε γνωστή η πώληση της πατάτας με 2,5 € το δεκάκιλο, ήδη εθελοντικές ομάδες σε πολλούς νομούς της χώρας, άρχισαν να διαθέτουν πατάτες απευθείας από τους πατατοπαραγωγούς Κ. Νευροκοπίου.
Ώθηση έδωσε επίσης στο κίνημα και η διαμαρτυρία των ίδιων των παραγωγών που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Φλεβάρη, στα πλαίσια της έκθεσης Agrotika. Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, είχαν διαθέσει δωρεάν αρκετούς τόνους πατάτες σε όσους παραβρέθηκαν στην είσοδο των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.
Ήδη, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα. Στη Βέροια, στην Αττική, στα Τρίκαλα, στη Δράμα, ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι παραγωγοί, προκειμένου να ευχαριστήσουν τους πολίτες που στηρίζουν τα προϊόντα τους, διαθέτουν δωρεάν αρκετούς τόνους πατάτας στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, καθώς σε άλλους παρόμοιους θεσμούς όπως και σε συσσίτια στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Στη Δράμα το Σάββατο
            Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Δράμας, της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών και παραγωγών του Κ. Νευροκοπίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί κοινωνικό παζάρι το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου 3 Μαρτίου, στον χώρο πάρκινγκ του Διοικητηρίου Δράμας. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται και από τη δημοτική παράταξη Δήμου Δράμας «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» και την Ένωση Κυριών Δράμας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις 09.00 το πρωί μέχρι και 14.00 το μεσημέρι, πατατοπαραγωγοί από το Κ. Νευροκόπι, πρόκειται να διαθέσουν δεκάκιλες συσκευασίες προς 2,5 ευρώ η μία. Στην ίδια αγορά, πρόκειται να διατεθούν και φασόλια Νευροκοπίου προς 2,5 € το κιλό.
            Οι πρωτοβουλίες δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Όπως είπε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Δράμας, «Μέσω του Συλλόγου Πολυτέκνων, έχουμε ήδη διαθέσει στα μέλη μας και άλλα προϊόντα που παίρνουμε απευθείας από τους παραγωγούς. Ρύζι, φασόλια ακόμα και μέλι. Και όλα αυτά χωρίς μεσάζοντες, χωρίς σούπερ μάρκετ». Ήδη έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες ώστε να διατίθενται στα λεγόμενα κοινωνικά παζάρια και φασόλια και ρύζια και σιγά – σιγά προβλέπεται να μπουν και άλλα προϊόντα.
            Να σημειώσουμε εδώ, ότι, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας εκτός από τη Δράμα, προηγούνται προπαραγγελίες, ώστε να γνωρίζει ο παραγωγός πόσους τόνους πατάτας θα πρέπει να μεταφέρει. Για παράδειγμα, στην πόλη της Κατερίνης, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης, είχε ανεβάσει μια φόρμα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας οι καταναλωτές είχαν προπαραγγείλει πόσες πατάτες ήθελαν να αγοράσουν και κατόπιν έκλεισε η παραγγελία.

Η τιμή της πατάτας
            Μεγάλο πρόβλημα έχουν οι παραγωγοί με τη διάθεση της πατάτας. Οι ποσότητες που έχουν στις αποθήκες τους είναι μεγάλες, ώστε αναγκάζονται να υποκύψουν στους διάφορους εκβιασμούς που τους γίνονται από τους μεσάζοντες εμπόρους και αναγκάζονται να πωλούν μέχρι και 0,12 λεπτά το κιλό, αν και στην έναρξη της εμπορικής περιόδου οι τιμές είχαν ξεκινήσει με 0,17 λεπτά το κιλό. Στην τελική τους τιμή στο ράφι του σούπερ μάρκετ όμως, η πατάτα έφτανε να πωλείται ακόμα και 7 ευρώ το δεκάκιλο!!! Πράγμα που έδειχνε ξεκάθαρα ότι το κέρδος το καρπώνονταν οι διάφοροι μεσάζοντες μεγαλέμποροι.
            Τώρα με το κίνημα της πατάτας, ο παραγωγός βγαίνει κερδισμένος, καθώς πουλάει απευθείας την παραγωγή του προς 0,25 λεπτά το κιλό και χωρίς μεσάζοντες. Όμως ούτε και μ’ αυτή την κίνηση μοιάζει να λύνεται το πρόβλημα, καθώς οι αδιάθετες ποσότητες πατάτας ξεπερνούν τους 55.000 τόνους!

Φθηνά λαχανικά με ένα κλικ
            Φαίνεται όμως ότι η πρωτοβουλία του κινήματος της πατάτας δεν σταματάει εδώ. Το παράδειγμα της διάθεσης πατάτας Νευροκοπίου ετοιμάζεται να αξιοποιήσει και το Υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Η οποία, σε συνεργασία με την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, προωθούν τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα μπορούν να καταχωρούν τις διαθέσιμες ποσότητες προς πώληση, καθώς και τις τιμές στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους.
            Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευση της εφημερίδας «Καθημερινή», στόχος αυτής της «ηλεκτρονικής λαχαναγοράς» είναι ο περιορισμός, όσο αυτό είναι δυνατόν, των μεσαζόντων προκειμένου να μειωθεί το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών λιανικής που σε ορισμένα προϊόντα, όπως η ντομάτα, μπορεί να ξεπερνάει ακόμη και το 130%. Το έργο, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και ήδη η ΓΓΕ καταρτίζει το τεχνικό δελτίο προκειμένου μέσα στον Μάρτιο να προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Οι εγγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι χρήστες που διαθέτουν επαρκή ποσότητα νωπών προϊόντων θα ενημερώνουν το σύστημα διαδικτυακά για τα προσφερόμενα και ζητούμενα προϊόντα τους. Ενδεικτικές πληροφορίες που θα παρέχουν είναι το είδος, η ποιότητα και η προέλευση του προϊόντος, η διαθέσιμη ποσότητα, η τιμή, η τοποθεσία, η χρονική διαθεσιμότητα, η διάρκεια ζωής προϊόντων και ειδικές προσφορές. Μάλιστα, οι χρήστες του συστήματος θα μπορούν να ενημερώνουν τις εγγραφές τους στο σύστημα όσο συχνά επιθυμούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ