Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΑΛΑΚΡΟΥ

«Να τραβήξουμε μια κόκκινη διαχωριστική γραμμή στο παρελθόν»

- 710.000 € τα χρέη της εταιρείας του Χιονοδρομικού Κέντρου.
- Μέχρι τέλος του έτους η πλήρης παραχώρηση της έκτασης από τα ΕΤΑ στο Φαλακρό.
- «Το πάρτι έχει τελειώσει! Όσοι το κατάλαβαν, το κατάλαβαν. Και όσοι δεν το κατάλαβαν θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα!»


ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Σαββατοκύριακο, ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, αφού είχε παραμείνει κλειστό για έναν ολόκληρο χρόνο. Τα προβλήματα μεγάλα, οι οφειλές της παλαιάς Αναπτυξιακής Φαλακρού ΑΕ (ΑΝΦΑ) πολλές, τα μηχανήματα χωρίς συντήρηση, με ένα μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, με πολλές αυθαιρεσίες και παρανομίες. Μια κατάσταση, στην οποία, ήταν τρομερά δύσκολο να βρεθεί μια άκρη.


Του Θανάση Πολυμένη

Ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος
 της "Χιονοδρομικό Φαλακρού Α.Ε. Ο.Τ.Α."
κ. Στ. Παπαδόπουλος.
Όσοι ασχολήθηκαν με το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, κυρίως οι πρόεδροι της ΑΝΦΑ και άλλα στελέχη της κατά καιρούς, τα βρήκαν σκούρα, με την απλή λαϊκή έννοια! Προβλήματα που μοιάζουν δισεπίλυτα. Και χρειάζεται, ακόμα και σήμερα, να γίνουν μεγάλες προσπάθειες και σταθερά βήματα, ώστε να μπει ένα τέλος σ’ αυτό το όργιο αυθαιρεσιών και παρανομιών, στο θράσος εκείνων που για χρόνια βολεύονταν με κολλητούς και τηλέφωνα και άλλα πολλά. Για να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, και κυρίως, για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, αλλά φυσικά κυρίως από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα βήματα δύσκολα, όχι όμως και ακατόρθωτα. Χρειάζονται σταθερές αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα!
Ένα από τα βήματα που έγιναν, ήταν η αλλαγή ονομασίας της παλαιάς ΑΝ.ΦΑ. σε «Χιονοδρομικό Φαλακρού Α.Ε. Ο.Τ.Α.», δηλαδή Ανώνυμη Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η νέα διοίκηση της νέας εταιρείας προέκυψε από την γενική συνέλευση των μετόχων που έγινε στις 29 Αυγούστου 2011 και συνήλθε σε σώμα στις 6 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους. Το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Χιονοδρομικό Φαλακρού Α.Ε. Ο.Τ.Α.» αποτελείται από τους:
Παπαδόπουλος Στυλιανός – Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος.
Γαλόπουλος Συμεών – Αντιπρόεδρος.
Τσελεμπής Αθανάσιος – Μέλος.
Γεωργιάδης Στέφανος – Μέλος.
Κασάπης Κων/νος – Μέλος.
Κυριαζίδης Δημήτριος – Μέλος.
Μυστακίδης Ιωάννης – Μέλος.
            Το να αναλάβει κανείς την θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, είναι μια δύσκολη, προσωπική απόφαση. Χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται δουλειά, έχει μεγάλες ευθύνες και ακόμα περισσότερο, νομικές ευθύνες. Η εφημερίδα μας συνομίλησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Χιονοδρομικό Φαλακρού Α.Ε. Ο.Τ.Α.» κ. Στυλιανό Παπαδόπουλο, ο οποίος είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Δράμας με την παράταξη «Κοινωνική Συμμαχία» με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρη Γιαννακίδη. Η συζήτηση με τον κ. Παπαδόπουλος κράτησε περίπου 30 λεπτά και προσπαθήσαμε να καλύψουμε όσο περισσότερο γίνεται τα θέματα που αφορούν το Φαλακρό. Και φυσικά πάντα θα υπάρχουν κενά σε μια γραπτή συνέντευξη. Γι’ αυτό τον λόγο η συνέντευξη αυτή δημοσιεύεται σε δύο μέρη.

Δύσκολο έργο
Η πρώτη ερώτηση που απευθύναμε προς τον κ. Παπαδόπουλο, ήταν ότι ξεκίνησε και ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο έργο, το οποίο έχει μεγάλες ευθύνες και προσωπικό ρίσκο.

            Θα σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Το σκέφτηκα πολύ καλά και επανειλημμένα με προβλημάτισε. Εκείνο όμως που θέλω να πω, όταν πήρα την απόφαση να αναλάβω τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, είχα ως γνώμονα και θα έχω, έναν σκοπό. Ότι κάποιος έπρεπε να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά μ’ αυτή την υπόθεση που λέγεται Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Αν θέλετε, η συγκυρία το έφερε να είμαι εγώ… κι εγώ φυσικά θα κριθώ από το αποτέλεσμα, για να μην λέμε εύκολα λόγια και ευχολόγια. Αλλά για μένα ως Δραμινός πολίτης, που μεγάλωσα, μένω και θα παραμείνω στη Δράμα, είναι και μια ιδιαίτερη ευαισθησία για το Φαλακρό και γενικότερα στα προβλήματα τα οποία έχει ο νομός μας, τα οποία μας έχουν κατατάξει τελευταίους στην Ελλάδα και αποτέλεσε και μια προσωπική πρόκληση για να βελτιώσουμε τα πράγματα σε ένα επίπεδο το οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινωνία και τους ανθρώπους μας για να βελτιώσουμε την εικόνα που έχουμε της καθημερινότητας και της πίκρας και του γκρίζου που έχουμε στη ζωή μας.

κ. Παπαδόπουλε. Σε ποια κατάσταση είναι σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού;
Το καλύτερο θα ήταν να λέγαμε, σε τι κατάσταση το παραλάβαμε! Αλλά εν πάση περιπτώσει, θα τα πάρουμε από την αρχή. Η νέα διοίκηση προέκυψε από τη γενική συνέλευση στις 29 Αυγούστου 2011, συγκροτηθήκαμε σε σώμα στις αρχές Σεπτεμβρίου και επιγραμματικά θα αναφερθώ στις ενέργειες που έκανε η νέα διοίκηση.
Το πρώτο που κάναμε και το θεώρησα απολύτως σκόπιμο και λογικό, ήταν να αναθέσουμε σε ορκωτούς λογιστές τον έλεγχο της εταιρείας. Να ξέρει η διοίκηση το τι παραλαμβάνει. Αυτό το θεώρησα ως πρώτο κανόνα, για να μεταβούμε στο στάδιο της εξυγίανσης της εταιρείας, αλλά και να δούμε τι έχουμε και τι θα διαχειριστούμε, διότι αν δεν γνωρίζεις, ειδικά σε μια ανώνυμη εταιρεία, και σε οποιαδήποτε εταιρεία μάλλον, το τι παραλαμβάνεις και τι περιουσιακά στοιχεία έχεις και ποια είναι τα έξοδα και οι υποχρεώσεις σου, είναι πολύ δύσκολο, και οι όποιες ενέργειές σου, όσο καλός και ικανός κι αν είσαι θα πέσουν έξω, εάν δεν έχεις μια πλήρη αποτίμηση.

Χρέος 710.000 €
Αυτό έγινε και μας προέκυψε από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, ένα χρέος στις υποχρεώσεις της εταιρείας, γύρω στις 710.000 €. Αυτό είναι το επίσημο χρέος της εταιρείας, τον Οκτώβριο του 2011. Οι επόμενες κινήσεις που κάναμε ως διοίκηση, που είναι και μια δύσκολη διαδικασία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και κυρίως να αποκαταστήσουμε, αν θέλετε, και την μνήμη των προηγουμένων ή τις όποιες ευθύνες είχαν ή έχουν παραγραφεί ή οτιδήποτε άλλο, αναθέσαμε το πόρισμα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών σε νομικό σύμβουλο της εταιρείας, να μας γνωρίσει αν υπάρχουν αδικήματα και κατηγορίες, έτσι ώστε αν στοιχειοθετείτε κάποιο αδίκημα, πιθανόν να μπορεί να κινηθεί για να διεκδικήσει η εταιρεία, όπου κρίνει, τις όποιες οφειλές κτλ. Να προχωρήσει, εν πάση περιπτώσει, στην αποκατάσταση της αλήθειας κυρίως, για να γνωρίζουμε και εμείς και η κοινωνία το τι έχει γίνει επάνω στο Φαλακρό. Όποιες νομικές ευθύνες προκύψουν, είναι αυτονόητο φυσικά ότι θα ακολουθήσουν το δρόμο της δικαιοσύνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Δεν είναι όμως τόσο αυτή η ουσία, όσο ότι πρέπει να τραβήξουμε μια διαχωριστική κόκκινη γραμμή στο παρελθόν με το σήμερα. Το παρελθόν δεν μπορεί να το αλλάξει κανένας κι αυτά που έχουν γίνει έχουν γίνει. Όμως έχοντας πλήρη γνώση τού τι έχει γίνει στο παρελθόν, αυτό είναι ο θεμελιώδης λίθος για να συνεχίσουμε την λειτουργία της εταιρείας.
Από εκεί και πέρα, δεν θα είχαμε φτάσει σ’ όλη αυτή την προσπάθεια να μιλάμε σήμερα με το Φαλακρό ανοιχτό, αν δεν ήταν ο Άρης Γιαννακίδης, ο περιφερειάρχης όλων μας, καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να το τονίσω, γιατί το οφείλω στους συναδέλφους οι οποίοι στήριξαν αυτή την προσπάθεια, χωρίς μεμψιμοιρία, χωρίς τις όποιες παραταξιακές διαμάχες και τίποτα άλλο.

Είπατε ότι το επίσημο χρέος της εταιρείας είναι 710.000 €. Τι θα γίνει μ’ αυτές τις οφειλές, με ποιον τρόπο θα εξοφληθούν;
Το πλάνο της εξυγίανσης περιλαμβάνει ένα σχεδιάγραμμα τουλάχιστον τριών ετών, για να είμαστε ρεαλιστές στους στόχους μας και να μην λέμε εύκολες κουβέντες, πολιτικές κουβέντες που δεν θα έχουν αντίκρισμα. Θα σας πω το εξής. Είναι απλά μαθηματικά. Το χρέος της εταιρείας είναι 710.000 €. Αυτό παραλάβαμε. Η γενική συνέλευση στις 29 Αυγούστου 2011, πήρε απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 500.000 €. Αυτό προβλέπει το καταστατικό της εταιρείας. Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης έβαλε 300.000 €, άλλαξαν και τα ποσοστά συνιδιοκτησίας της και από 17% που είχε ανέβηκε στο 32%. Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου και ο Δήμος Προσοτσάνης που είναι οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας, πρέπει να δώσουν από 104.000 €. Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου έχει εκπληρώσει στο ακέραιο την υποχρέωσή του και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει ξεκινήσει την εκταμίευση των χρημάτων αυτών, έστω και τμηματικά, προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Μέχρι την ώρα που μιλάμε όμως, δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα από τον Δήμο Προσοτσάνης. [σ.σ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα πράγματα είναι δύσκολα για τον Δήμο Προσοτσάνης, καθώς τα χρήματα του Δήμου δεν επαρκούν για να διαθέσει ένα τέτοιο ποσό, ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως μέτοχος στο Χιονοδρομικό Κέντρου Φαλακρού].

Ιδιοκτησιακό καθεστώς και αυθαιρεσίες
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα κ. Παπαδόπουλε, είναι η λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Χιονοδρομικού. Μέχρι σήμερα η έκταση ανήκει στα Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων του ΕΟΤ και απ’ όσο ξέρουμε, έχετε ζητήσει την παραχώρηση της έκτασης προς την εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου. Πού βρισκόμαστε αυτή την στιγμή το θέμα αυτό και τι γίνεται με τις παρανομίες και αυθαιρεσίες του παρελθόντος;
Οι προηγούμενες διοικήσεις, το 2007 ή το 2008, έκαναν ένα αίτημα προς το Δασαρχείο Δράμας, ως ΑΝ.ΦΑ. τότε, να τους παραχωρηθεί μια συγκεκριμένη έκταση της τάξεως των 850 στρεμμάτων. Αλλά βάσει της νομοθεσίας, η έκταση αυτή δεν μπορούσε να μεταβιβαστεί άμεσα στην εταιρεία. Υπήρχε η σχετική νομοθεσία που προέβλεπε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ότι, όταν υπάρχουν λόγοι τουριστικής αξιοποίησης η οποιαδήποτε έκταση μεταβιβάζεται στον ΕΟΤ-ΕΤΑ , στην γνωστή μας Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, η οποία είναι και διαχειριστής ανά την ελληνική επικράτεια σε ό,τι σχετίζεται με τον τουρισμό και έχουν πάντα τον πρώτο λόγο.
Όλα αυτά τα χρόνια, η ΕΤΑ, πήρε την έκταση αλλά δεν έγινε κανένα βήμα. Τώρα εγώ δεν θα καταλογίσω ευθύνες στην ΕΤΑ. Γιατί αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι κανένας δεν πήγε να τους ενοχλήσει συστηματικά και να διεκδικήσει, και από τους προηγούμενους και από τους νυν, δεν μιλάω όσον αφορά τις κυβερνήσεις, αλλά αφορά εμάς εδώ στη Δράμα. Οι προηγούμενες διοικήσεις στη Δράμα, δεν πίεσαν όσο θα έπρεπε ώστε να λυθεί το ιδιοκτησιακό. Ή ίσως να υπήρχαν άλλοι λόγοι σκοπιμότητας, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο, με το μη καθαρό πλαίσιο λειτουργίας, όταν δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, παρασιτούσαν ορισμένοι μέσα στην παρανομία ή στην ημιπαρανομία! Γιατί το Φαλακρό αναπτύχθηκε, έφτασε σε αδιέξοδο και τελικά έκλεισε (και εμείς το παραλάβαμε κλειστό), εξαιτίας μιας σειράς πράξεων και παραλείψεων που το οδήγησαν εκεί.
Κάνοντας μια αποτίμηση του τι παραλάβαμε, διαπιστώσαμε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να λυθεί το ιδιοκτησιακό σκέλος. Όσον αφορά τώρα τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις, αυτά έχουν έρθει πλέον επ’ αόριστον στην εταιρεία. Γιατί συνέβαινε το εξής παράλογο: χρησιμοποιούσαμε χρήματα της εταιρείας για να συντηρήσουμε μηχανήματα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, τα οποία νομικά δεν μας ανήκαν. Οπότε με την επίσης μεγάλη πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, πέρασε η διαχείριση πλέον στην εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, για να γίνεται έτσι και καλύτερη η λειτουργία της και από νομικής πλευράς αλλά κυρίως για το θέμα της ασφάλειας, των εγκαταστάσεων, της σωστής συντήρησης και ό,τι άλλο αυτό συνεπάγεται. Το δε άλλο που πετύχαμε, το σημαντικότατο, ήταν ότι ξεκολλήσαμε το ιδιοκτησιακό από την ΕΤΑ, η οποία, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της, με πρώτο θέμα το Φαλακρό απ’ όλα τα άλλα (με καθοριστική την παρέμβαση του βουλευτή Δράμας κ. Χρήστου Αηδόνη που πήρε ο ίδιος το θέμα στην πλάτη του…), έκανε θετική εισήγηση προς τον υπουργό Τουρισμό κ. Γερουλάνο, ώστε να μας παραχωρηθεί επιτέλους η έκταση.
Σήμερα βρισκόμαστε σ’ αυτή τη διαδικασία, γιατί απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) και αυτό γιατί πρόκειται για παραχώρηση δημόσιας γης. Και δεν θα μιλάμε απλώς για παραχώρηση, αλλά για περιουσιακό καθεστώς, δηλαδή, θα μας ανήκει νόμιμα η έκταση των 850 στρεμμάτων και θα πω ποια θα είναι η σημασία του και τι αλλάζει από εδώ και πέρα.
Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, ελπίζουμε να μην μας βρουν τα Χριστούγεννα, γιατί απαιτείται η Κ.Υ.Α. από τον κ. Γερουλάνο ως υπουργό Πολιτισμού και από τον κ. Γιαννίτση τον υπουργό Εσωτερικών, ότι θα έχουμε και επίσημα στα χέρια μας την απόφαση αυτή έστω μέχρι τέλος του 2011, ώστε έτσι να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό. Αυτό είναι και η λύση του Γόρδιου δεσμού που λέγεται Φαλακρό. Λύνοντας το ιδιοκτησιακό, από εκεί και πέρα, μπορούμε να σχεδιάσουμε από μηδενική βάση όλη την περαιτέρω ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου. Και θα είμαι σαφής και θα δώσω ενδεικτικά κάποια παραδείγματα.


Χρειάζονται υποδομές μέσω ΕΣΠΑ
Το Φαλακρό, αυτή τη στιγμή, είναι ένα από τα ωραιότερα βουνά στην Ελλάδα. Το οποίο όμως στερείται, όσον αφορά, σε υποδομές. Τι εννοώ. Δεν υπάρχει σοβαρή υποδομή ακόμα στην εστίαση, σοβαρή υποδομή στη διαμονή και εν πάση περιπτώσει δεν παρέχει, αν θέλετε, ικανοποιητικές υπηρεσίες στους επισκέπτες και στους τουρίστες, έτσι ώστε να είναι ελκυστικό  και να παραμείνει μερικές ημέρες κάποιος επάνω. Ο πρώτος στόχος είναι, τα έργα των υποδομών, να μπουν όλα στο ΕΣΠΑ. Γι’ αυτά φυσικά, όπως καταλαβαίνετε απαιτείται χρόνος. Υπάρχει ρητή δήλωση και διαβεβαίωση του περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη, ότι έχουμε την εντολή αν θέλετε, από την Περιφέρεια, να δουλέψουμε συστηματικά στην κατάθεση προτάσεων που θα αναβαθμίσουν με έργα υποδομής, τις εγκαταστάσεις και το τουριστικό προϊόν που λέγεται Φαλακρό.

Τι κόστος θα έχουν όλα αυτά τα έργα κ. Παπαδόπουλε;
Θα σας πω! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΠΑ, τα οποία πιθανόν να τα χάσουμε κιόλας, διότι δεν έχουμε προτάσεις σοβαρές και τεκμηριωμένες να τις ακολουθήσουμε. Μιλάμε για χρήματα τα οποία δεν θα πάρουμε άμεσα από τον Έλληνα πολίτη, αλλά θα βοηθήσουν σημαντικά, θα ανεβάσουν τον πήχη έτσι ώστε, αξιοποιώντας το Φαλακρό, να αξιοποιηθεί και η γύρω περιοχή προς όφελος των κατοίκων των περιοχών αυτών. Διότι αυτό είναι το στοίχημα. Εμείς δεν είμαστε επιχείρηση με στόχο αποκλειστικά το κέρδος! Δεν θέλουμε να μπούμε και μέσα, βέβαια! Θέλουμε μια σωστή διαχείριση. Αλλά το τελικό στοίχημα και ο τελικός στόχος είναι να βοηθήσουμε στην βελτίωση της ευημερίας των κατοίκων ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, της Δράμας γενικότερα ακόμα και της Περιφέρειας και των ευρύτερων περιοχών. Όλα αυτά απαιτούν σχεδιασμό και προσέγγιση από μηδενική βάση.

Αυθαιρεσίες και παρανομίες
Ωστόσο κ. Παπαδόπουλε, εκεί πάνω, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν γίνει διάφορες αυθαιρεσίες και παρανομίες, κυρίως σε κτήρια αλλά και σε άλλα ζητήματα. Τι θα κάνετε μ’ αυτά τα ζητήματα;
Όσον αφορά τώρα για τα κτήρια που βρίσκονται εκεί. Εκτός της έκτασης αυτής, την οποία περιμένουμε και επίσημα πλέον να έρθει στα χέρια μας, κάποιοι κύριοι επαγγελματίες, με την ανοχή του Δασαρχείου (αυτά είναι ιστορία, εγώ δεν μασάω τα λόγια μου), των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όλων των βαθμίδων, όλα αυτά τα χρόνια δραστηριοποιούνταν εμπορικά παρέχοντας διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη από το νόμο άδεια. Και θα ήθελα εδώ να δώσω, δημόσια, συγχαρητήρια στην Δασάρχη κα Κωνσταντινίδου, η οποία τόλμησε και εφάρμοσε τη νομιμότητα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, η οποία είχε το θάρρος και κίνησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες ως Δασάρχης και ως δημόσιο πλέον, και απομάκρυνε όλους αυτούς τους κυρίους από εκεί. Και μάλιστα, τα έχουν γκρεμίσει! Είναι διαδικαστικό το θέμα πλέον και υπό οριστική απομάκρυνση.
Όσον αφορά τώρα τα αυθαίρετα τα οποία υπάρχουν εντός της έκτασης, και αυτό είναι είδηση, η πρόθεσή μας είναι, ό,τι δεν είναι νόμιμο να φύγει! Αλλά μιλάμε πάντα για την έκταση τη δική μας, του Χιονοδρομικού Κέντρου. Όλα τα άλλα είναι δασική έκταση και εφαρμόζεται η νομοθεσία την οποία προβλέπει το Σύνταγμα. Εντός της δικής μας και χωροθετημένης έκτασης, θα μείνουν με σαφείς διαδικασίες όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν, εφαρμόζοντας και το τονίζω πάλι την νομιμότητα, και επίσης τις υποχρεώσεις που θα έχουν οι κύριοι αυριανοί επιχειρηματίες στον χώρο αυτό. Θα υπάρχουν κανόνες λειτουργίας για τον τρόπο που θα λειτουργούν και θα πληρώνουν κανονικά το αντίτιμό τους προς την εταιρεία. Το πάρτι έχει τελειώσει! Όσοι το κατάλαβαν, το κατάλαβαν. Και όσοι δεν το κατάλαβαν θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα!

12 μήνες τον χρόνο
κ. Παπαδόπουλε. Η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου εξαρτάται κυρίως και από τον καιρό. Χιονίζει δεν χιονίζει, είμαστε σε εποχές κλιματικές δύσκολες… τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση; Υπάρχει σχεδιασμός για να λειτουργεί το Φαλακρό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου;
Πολύ εύστοχη παρατήρηση! Πραγματικά, έχουμε μια αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, κατά την οποία, χιόνι πέφτει μεν στο Φαλακρό, αλλά το χρονικό διάστημα που δεν είναι εμπορικά αξιοποιήσιμο. Εμείς θέλουμε κυρίως κατά την περίοδο των εορτών κτλ. Να μην μασάμε τα λόγια μας. Μέσα στον σχεδιασμό μας, είναι και η πρόθεσή μας να δουλεύει το Φαλακρό 12 μήνες τον χρόνο, γιατί προσφέρεται για δράσεις τις οποίες θα αναπτύξουμε, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμο και προσβάσιμο και εμείς ως εταιρεία θα το κρατάμε ανοιχτό με το λειτουργικό κόστος για όλο τον χρόνο.
Εδώ τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της συλλογής ιδεών, τις οποίες θα εντάξουμε σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό, έτσι ώστε να μπορούν το Φαλακρό να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της Περιφέρειάς μας και όχι μόνον για όλο τον χρόνο. Ενδεικτικά, μπορεί να γίνει ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο. Μπορούν να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νεολαία και τα σπορ, ορειβασία κτλ., ή να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια σειρά άλλων δράσεων που να έχουν σχέση με το βουνό, με περιπάτους και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.
Εμείς όμως ως διοίκηση πρέπει πρώτα να κάνουμε τις υποδομές. Η πρώτη προτεραιότητα που θα έχει η νέα διοίκηση, είναι η δημιουργία μια υδατοδεξαμενής, ακόμα και υπόγειας αν γίνεται, τουλάχιστον 10.000 κυβικών μέτρων νερού, με την οποία θα είμαστε σε θέση, από του χρόνου κιόλας,  να έχουμε σε λειτουργία έξι κανονάκια για παράδειγμα παραγωγής χιονιού και θα μπορούμε να επεμβαίνουμε στην επιμήκυνση της χιονικής περιόδου και να έχουμε το χιόνι την περίοδο που το θέλουμε. Όπως καταλαβαίνεται, αυτό θα δώσει νέα ώθηση και θα προγραμματίζουμε την ημέρα που θα ανοίγουμε και τις συνθήκες υπό τις οποίες θέλουμε. Διότι, αν το όλο εγχείρημα εξαρτηθεί και πάλι από τον καιρό, και έχοντας ένα μεγάλο λειτουργικό κόστος, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Κατά την άποψή μου πρέπει αυτό να το λύσουμε και δεύτερον, η ανάπτυξη και άλλων δράσεων που προσφέρονται δεν είναι μόνο το χιόνι. Πιθανόν τα επόμενα χρόνια να είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα.
Πρέπει να αναπτύξουμε πολλές δράσεις όπως με κατασκηνώσεις νεολαιών από την Ευρώπη κ.α., υπάρχουν τέτοιες ενδιαφέρουσες προτάσεις, καθώς επίσης και να βελτιώσουμε την βατότητα προς το Φαλακρό. Θέλουμε, τον δρόμο Πύργων – Φαλακρού να μπορέσουμε να τον εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και να κοιτάξουμε την ασφαλτόστρωση και την αναβάθμισή του και γενικότερα όλο αυτό θα δώσει και μια ώθηση και στους ιδιώτες πλέον, μικρούς ή μεγάλους επιχειρηματίες να επενδύσουν χρήματα σε διάφορες δράσεις γύρω από το Φαλακρό, έτσι ώστε να έχουμε ένα καλό προϊόν.
Ενδεικτικά να πω, ότι, εάν έχουμε 3.000 άτομα δεν έχουμε να τους προσφέρουμε τίποτα. Θα έχουμε πρόβλημα ακόμα και για τη σίτισή τους. Λέμε καμιά φορά ότι αυτό φταίει, το άλλο φταίει… αλλά ας κάνουμε και την αυτοκριτική μας: είμαστε κι εμείς έτοιμοι; Μπορούμε αυτό τον κόσμο να τον φέρουμε επάνω; Εγώ σας υπόσχομαι, ότι αν είχαμε τις στοιχειώδεις υποδομές θα μπορούσαμε να κινηθούμε ποιο δυναμικά στην προσέγγιση εγχώριων και ξένων επισκεπτών, αλλά καμιά φορά η έλλειψη των υποδομών δίνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκούμε. Ένας επισκέπτης που δεν θα μείνει ικανοποιημένος, θα είναι και η δυσφήμισή μας και δεν θα ξανάρθει. Εμείς θέλουμε μικρά σταθερά βήματα, πάντοτε σε κανόνες νομιμότητας και ασφάλειας του χιονοδρομικού κέντρου και από εκεί και πέρα θα έχουμε σε βάθος χρόνου τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ιδιώτες
κ. Παπαδόπουλε, υπήρξε η σκέψη σε συσκέψεις που έγιναν την περασμένη άνοιξη, και ακόμη φαντάζομαι υπάρχουν, να δοθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, με κάποια μορφή, σε ιδιώτες. Τι γίνεται μ’ αυτό το θέμα, το έχετε συζητήσει;
Εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η σκέψη. Η πρώτη βολιδοσκόπηση που έγινε φέτος, ήταν αρνητική. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό, αν θα γίνει και με ποιους όρους.

Απευθυνθήκατε σε κάποιους ιδιώτες και οι αντιδράσεις τους ήταν αρνητικές;
Αν θέλετε να σας πω την λέξη, που δεν μ’ αρέσει, παρασκηνιακά ναι. Κάναμε μια βολιδοσκόπηση της ευρωπαϊκής αγοράς, αν θέλετε, μέσω τρίτων. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον και ο κυριότερος λόγος είναι ότι δεν έχει σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς και η έλλειψη υποδομών, οι οποίες είναι αποθαρρυντικές για έναν επενδυτή σήμερα να επενδύσει.
Εδώ θέλω να τονίσω το εξής. Ήδη υπάρχει ένα κονδύλιο, ψηφισμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο της τάξης των 60.000 € και ενδεχομένως να αυξηθεί, το οποίο είναι ανάθεση ενός επιχειρησιακού σχεδίου, για το τι πραγματικά πρέπει να γίνει επάνω. Για να πω την αλήθεια, οι προσωπικές μου γνώσεις ως Στέλιος Παπαδόπουλος και ως περιφερειακός σύμβουλος, είναι περιορισμένες, αλλά και πιθανόν κάποιων ανθρώπων άλλων, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι και προσφέρουν μια συγκεκριμένη υπηρεσία. Πλην όμως, υπάρχουν άνθρωποι πιο ειδικευμένοι από εμάς. Εμείς πρέπει να τους βρούμε αυτούς, να μας προτείνουν σοβαρές λύσεις, αξιόπιστες, δοκιμασμένες και εμείς επιπλέον θα πάρουμε την πολιτική απόφαση να εντάξουμε αυτές στον σχεδιασμό μας.
Αν θέλετε να σας πω, το ιδανικότερο για μένα είναι το εξής. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού πρέπει να παραμείνει, είναι μια εταιρεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι η Περιφέρεια και δύο μεγάλοι Δήμοι του νομού μας (Κ. Νευροκόπι, Προσοτσάνη), υπάρχει για να βοηθήσει την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων, σε πολλά επίπεδα, και το δημόσιο πρέπει να απεμπλακεί από τα στενά επιχειρηματικά πλαίσια. Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε υποδομές, να το κάνουμε περισσότερο ελκυστικό, έτσι ώστε να προσέλθει ένας, δύο ή πέντε επενδυτές με πολλές μορφές που υπάρχουν σήμερα. Με ανταποδοτικά οφέλη, μέσω κάτι άλλου, να αναλάβει την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, να επενδύσει με την σειρά του κάποια χρήματα κι εμείς θα είμαστε ο θεματοφύλακας της λειτουργίας του, να τηρούμε τους κανόνες νομιμότητας και διαφάνειας, να επεμβαίνουμε όπου χρειάζεται και αν θέλετε και σε προέκταση, ο λόγος μας είναι να το βοηθήσουμε επιπλέον και αναπτυξιακά.
Να πάρουμε τις πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται, ή ασκώντας την πολιτική πίεση οποιασδήποτε μορφής, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί και να λειτουργεί ως ένα αντίστοιχο σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο της Ευρώπης. Αυτός είναι ο τελικός στόχος για μένα. Είναι μια πολύ φιλόδοξη και δύσκολη προσπάθεια. Αν ήταν εύκολο, φυσικά, θα είχε γίνει μέχρι τώρα.
Από εκεί και πέρα, σ’ αυτή την προσπάθειά μας δεν μας περισσεύει κανένας. Πιθανόν θα γίνουν λάθη, παραλείψεις, αστοχίες… αλλά τους θέλουμε όλους κοντά μας. Και πάνω απ’ όλα την τοπική κοινωνία κοντά μας. Και όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι πρέπει να καταλάβουν ότι, ιδιαίτερα με την αποκατάσταση της νομιμότητας αυτό θα είναι μακροχρόνια προς όφελός τους. Διαφορετικά, το πιο εύκολο είναι να ξανακλείσει.

Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να συμπληρώσετε;
Εκείνο που θα ήθελα να πω, είναι να επισκέπτονται οι φίλοι μας την ιστοσελίδα μας www.falakro.gr, για άμεση ενημέρωση. Θέλουμε ιδέες και προτάσεις από τον κόσμο, να μας επισημαίνουν τα λάθη μας και οι ανά την υφήλιο Δραμινοί, να μας στηρίξουν με όποιους τρόπους μπορούν με την προβολή του Φαλακρού. Γιατί Φαλακρό ίσον Δράμα και Δράμα ίσον Φαλακρό. Είναι ένα σπάνιο τουριστικό προϊόν που έχουμε και μαζί με τις άλλες ομορφιές, θα μπορέσει να αποτελέσει την κορωνίδα και το κυρίως μεταφορικό μέσο για να έρθει η τουριστική ανάπτυξη στο νομό μας.
ΤΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ