Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ WORKSHOP «LAND 2011» TOY ΤΕΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Ο διεθνούς φήμης Γάλλος αρχιτέκτονας κ. Guy Burgel με τον προϊστάμενο του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας κ. Νικο Σπιτάλα στη Δράμα.

ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ WORKSHOP «LAND 2011» TOY ΤΕΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
«Σχεδιασμός του Δημοτικού Κήπου Δράμας» 
Ομιλία του Γάλλου αρχιτέκτονα Guy Burgel


ΤΟ ΒΡΑΔΥ της Κυριακής 10 Απριλίου, στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, άνοιξαν οι εργασίες του Workshop «Land 2001» με θέμα: «Σχεδιασμός του Δημοτικού Κήπου Δράμας», που θα κρατήσουν μέχρι και 16 τρέχοντος.
Από τα σημαντικότερα σημεία της εκδήλωσης, ο Γάλλος αρχιτέκτονας Guy Burgel, Καθηγητής Αστικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Paris X, εκπρόσωπος του Δήμου Παρισίων στη διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλος της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής, διορισμένο μέλος του Εθνικού Κέντρου των Πανεπιστημίων «Χωροταξία & Πολεοδομία». Ο κ. Burgel έχει στο ενεργητικό του 158 επιστημονικές δημοσιεύσεις, είναι συγγραφέας 33 βιβλίων ως διευθυντής εκδότης, 19 βιβλία ως συγγραφέας εκ των οποίων αρκετά στα ελληνικά. Είναι ειδικός στην ανάπτυξη ελληνικών πόλεων και ιδίως της Αθήνας και μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα. Ο κ. Guy Burgel μίλησε με θέμα: «Το Μεγάλο Παρίσι, Πολεοδομική Στρατηγική ή Πολιτικό Παιχνίδι».
Αναφορικά με το πρόγραμμα, δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έκανε ο Προϊστάμενος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας κ. Νικόλαος Σπιτάλας.
«Πρόκειται για την 6η κατά σειρά εκδήλωση του ΤΕΙ Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας και μάλιστα διεθνούς εμβέλειας με θέμα το Δημοτικό Κήπο της Δράμας. Παλαιότερα είχαμε ασχοληθεί και με τις αυλές των σχολείων, τα βυζαντινά τείχη και άλλα ακαδημαϊκά θέματα που έχουν σχέση πάντα με την τοπική κοινωνία.
Το φετινό workshop θα κρατήσει μια εβδομάδα και τα θέματά του είναι περισσότερο, γιατί, οι καθηγητές και ερευνητές που θα βρεθούν στη Δράμα είναι διεθνούς εμβέλειας και μεγάλου κύρους και αποτελούν φάρο για τα δεδομένα μιας τοπικής κοινωνίας».
Αναφερόμενος στις συμμετοχές και τις προτάσεις για το workshop, ο κ. Σπιτάλας τόνισε: «Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο workshop είναι πάνω από 50 οι αιτήσεις που έγιναν από καθηγητές και πάνω από 20 απόφοιτους πανεπιστημίων, κυρίως αρχιτεκτονικών σχολών από όλη την Ελλάδα, που ζήτησαν να συμμετάσχουν ως υπεύθυνοι ομάδα. Το workshop, δεν είναι μόνο το θεωρητικό υπόβαθρο, αλλά τα απογευματινά κυρίως θα γίνεται σχεδιασμός του κήπου. Πάνω από 10-12 ομάδες πρόκειται να δημιουργηθούν για τον σχεδιασμό του δημοτικού κήπου και κάθε ομάδα θα σχεδιάσει τις δικές της λύσεις για τον δημοτικό κήπο της Δράμας. Όλες αυτές οι προτάσεις που θα δοθούν, θα τεθούν στη διάθεση του Δήμου και της πόλης, ώστε αργότερα κάποιος αρχιτέκτονας ή οποιοσδήποτε άλλο μελετητής, να μπορέσει να κάνει μια μελέτη εμπεριστατωμένη και όχι μια μελέτη στο πόδι όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για τον σχεδιασμό του δημοτικού κήπου και το πώς αναπτύχθηκαν σε σχέση με το νερό».
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο Γάλλος αρχιτέκτονας κ. Guy Burgel, σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Είναι μεγάλη χαρά για μένα να βρίσκομαι στην Ελλάδα και στη Δράμα και κοντά στον παλιό μου φοιτητή και σημερινό συνάδελφο κ. Σπιτάλα. Θα αναφερθώ στην ομιλία μου για το Παρίσι, και όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, θα κάνω μια σύγκριση ανάμεσα στη Δράμα και στο Παρίσι. Όχι για το μέγεθος των προβλημάτων αλλά για την ποιότητα των προβλημάτων. Γι’ αυτό, όταν με κάλεσε ο φίλος και συνάδελφος κ. Σπιτάλας είπα ναι, με την ιδέα ότι αυτή η σύγκριση, είναι ένα άλλο παράδειγμα που μπορεί να σας δώσει καινούριες ιδέες».
Θανάσης Πολυμένης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΑΨΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ